Terug naar archief

Start opnames speelfilmdebuut Kenneth Mercken

13/04/2017

Vandaag wordt het startschot gegeven van de opnames van Coureur, het speelfilmdebuut van Kenneth Mercken. De film speelt zich af in Vlaanderen & Italië en volgt de lijdensweg, de glorie en de dromen van een jonge Flandrien die het wil maken in de wielerwereld, ongeacht de gevolgen voor zichzelf en zijn omgeving. De hoofdrol wordt vertolkt door wielrenner en debuterend acteur Niels Willaert. Daarnaast zijn er ook rollen voor Koen De Graeve, Karlijn Sileghem, Loïc Batog en Günther Lesage. Coureur is een productie van CZAR FILM, in coproductie met Climax Films en het Italiaanse KINO Produzioni.

In Coureur zien we de jonge Felix opgroeien als een insider op wielerwedstrijden van een veteranenbond. Hij moet en zal ook coureur worden net als zijn vader Mathieu, die in zijn zoon een kans ziet om zijn eigen mislukte wielerdromen waar te maken. Eenmaal volgroeid, geeft Felix echter blijk van toptalent. Als nationaal beloftekampioen gaat Felix zijn eigen weg om het waar te maken in het beloofde land van het jeugdwielrennen: Italië. De moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid spelen hem echter parten. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Coureur is gedeeltelijk gebaseerd op Merckens eigen bewogen wielerverleden. Hij werd in 2000 nationaal kampioen wielrennen bij de eliterenners zonder contract. Later ontdekte hij in Italiaanse loondienst dat zijn lichaam echter niet geschikt is voor de slopende sport. Hij keerde zijn jongensdroom de rug toe en ging film studeren. In 2012 studeerde Kenneth af aan het RITS met zijn kortfilm The Letter, waarmee hij de VAF Wildcard in de wacht sleepte. Zijn recentste kortfilm Feel Sad for the Bunny won de Ensor voor Best Kortfilm en kreeg de Special Mention van de jury op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven.

Het scenario van Coureur werd geselecteerd voor Binger Writers Lab, Script & Pitch TorinoFilmLab, het coproductieplatform van Les Arcs en nam in 2014 de Emerging Talent Award op When East Meets West in ontvangst. Het project won ook de Pitch Perfect Award van Flanders Next 2016. Coureur wordt geproduceerd door Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR FILM in coproductie met Climax Films en het Italiaanse KINO Produzioni, CANVAS, RTBF en BNP Paribas Fortis Film Finance, dat instond voor een deel van de financiering via de Belgische Tax Shelter. Paradiso Filmed Entertainment zal de film in de bioscoop uitbrengen.

Het project kan rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in de film.