Terug naar archief

Screen Flanders viert vijfde verjaardag met record hefboom

06/12/2017

Het Screen Flanders Economisch Fonds investeert 2,1 miljoen EUR in 10 nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Tijdens deze jurysessie, die tevens in het teken stond van de vijfde verjaardag van het fonds, werd steun toegekend aan een zeer brede waaier aan internationale en Vlaamse projecten. Zo wisten onder meer de internationale prestigeprojecten Kursk, met Matthias Schoenaerts in één van de hoofdrollen, Les MisérablesVersailles en de animatiespeelfilm Where Is Anne Frank? de jury te overtuigen, net als de Vlaamse publieksfilms Baba Yega The Movie en Kampioenen Forever. De investering van 2,1 miljoen EUR door het fonds zal in totaal ruim 16,53 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest genereren. Hiermee bereikt het fonds een economische hefboom van 7,87 per geïnvesteerde euro, de hoogste sinds de lancering van het fonds in 2012.
 
De aankondiging door de minister gebeurde in het kader van de tweede oproep van 2017. In deze ronde, die op 8 september 2017 afliep, werd een totaal van 2,1 miljoen EUR toegekend aan tien projecten. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen 45.000 EUR en 400.000 EUR.
 
De 10 ondersteunde producties spenderen samen 16,53 miljoen EUR in het Vlaams Gewest. Dat betekent dat elke door het fonds geïnvesteerde euro zo’n 7,87 EUR aan Vlaamse uitgaven genereert en dat louter voor specifieke audiovisuele uitgaven. Dit is de hoogste economische hefboom sinds de lancering van het fonds in 2012. Wat hier niet wordt in verrekend zijn een reeks niet-specifieke audiovisuele kosten, zoals bv. horeca, financiële kosten, vervoerskosten, enz. die niet in aanmerking komen voor Screen Flanders, maar eveneens in Vlaanderen gebeuren.
 
Binnen de lijst met ondersteunde producties vinden we aantal opmerkelijke internationale coproducties terug waaronder de nieuwe speelfilm van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, Kursk met Matthias Schoenaerts en Oscarwinnaar Colin Firth in de hoofdrollen, de Noors-Belgische dramareeks State of Happiness en de Fins-Iers-Belgische crimireeks Cold Courage. Daarnaast wist ook de nieuwe BBC dramareeks Les Misérables en het derde seizoen van de historische reeks Versailles de jury te overtuigen. Binnen het animatiegenre werd steun toegekend aan de speelfilms Dragon Rider en Where Is Anne Frank?, deze laatste in regie van de internationaal gelauwerde Israëlische regisseur Ari Folman (Waltz With Bashir).
 
Naast deze internationale coproducties kende Screen Flanders eveneens steun toe aan drie projecten van eigen bodem. Zo kan de nieuwe speelfilm Engel in regie van Koen Mortier en gebaseerd op de bestseller ‘Monoloog van iemand die het gewoon was tegen zichzelf te praten’ van Dimitri Verhulst op steun van het fonds rekenen, net als de publieksfilms Kampioenen Forever en Baba Yega The Movie
 
Hieronder kan u de lijst raadplegen met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre):
 
Baba Yega The Movie 
Regie: Michael Van Ostade
Vlaamse producent: Geronimo BVBA
Nationaliteit: BE, fictie
 
Cold Courage
Regie: Agneta Fagerström Olsson
Vlaamse coproducent: A Private View
Nationaliteit: FI - BE - IE, fictie
 
Dragon Rider
Regie: Tomer Eshed
Vlaamse coproducent: Cyborn
Nationaliteit: DE - BE, animatiespeelfilm
 
Engel
Regie: Koen Mortier
Vlaamse producent: Czar Film & TV
Nationaliteit: BE - NL, fictie
 
Kampioenen Forever
Regie: Jan Verheyen
Vlaamse producent: Gardner and Domm NV
Nationaliteit: BE, fictie
 
Kursk
Regie: Thomas Vinterberg 
Belgische coproducent: Belga Productions
Nationaliteit: LU - BE, fictie
 
Les Misérables
Regie: Tom Shankland
Vlaamse coproducent: Czar Film & TV
Nationaliteit: GB - BE, fictie
 
State of Happiness
Regie: Petter Naess
Vlaamse coproducent: Lunanime
Nationaliteit: NO - BE, fictie
 
Versailles (seizoen 3)
Regie: o.a. Pieter Van Hees
Vlaamse coproducent: Zodiak Belgium
Nationaliteit: FR - BE, fictie
 
Where Is Anne Frank?
Regie: Ari Folman
Vlaamse coproducent: Walking The Dog
Nationaliteit: BE - NL - LU, animatiespeelfilm