Terug naar archief

Screen Flanders ondersteunt 100ste audiovisuele productie

21/12/2016

Het Screen Flanders Economisch Fonds heeft in het kader van zijn tweede oproep van 2016 zijn 100ste audiovisuele project goedgekeurd. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Sinds de lancering van het fonds in 2012 werd inclusief deze ronde al voor meer dan 21,7 miljoen EUR geïnvesteerd in 102 audiovisuele producties. Tegenover deze investering staat een bedrag van 102,7 miljoen EUR aan Vlaamse in aanmerking komende uitgaven. Elke door het fonds geïnvesteerde euro genereerde gemiddeld 4,72 EUR aan audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest. Binnen de lijst met tijdens deze ronde goedgekeurde projecten vinden we een zeer divers aanbod terug aan zowel Vlaamse producties als internationale coproducties en dit binnen uiteenlopende genres.
  
De aankondiging door de minister gebeurde in het kader van de tweede oproep van 2016. In deze ronde, die op 9 september afliep, werd een totaal van 1.535.000 EUR toegekend aan tien projecten. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen 70.000 EUR en 300.000 EUR. Alles samen zullen de tien ondersteunde producties ruim 9,6 miljoen EUR spenderen in het Vlaamse Gewest.
 
Vlaamse publieksfilms als Alleen Eline en H.I.T. konden tijdens deze ronde op de steun van het Fonds rekenen net als Façades, de nieuwe speelfilm van het regisseursduo Kaat Beels & Nathalie Basteyns. Ook Vele Hemels, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Griet Op de Beeck en in regie van Jan Matthys, wist de jury te overtuigen.
 
Daarnaast werden eveneens een reeks internationale coproducties ondersteund waaronder de animatiespeelfilms Harvie and the Magic Museum en Heinz, de Pools-Belgische coproductie The Mute en het Frans-Belgische Rattrapage. De speelfilm I Kill Giants in regie van Oscarwinnaar Anders Walter en gebaseerd op het comic book van Joe Kelly en het tweede seizoen van de Noorse reeks Occupied vervolledigen de lijst.
 
Hieronder kan u de lijst met goedgekeurde projecten terugvinden (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre) binnen de tweede oproep van 2016:
 
Alleen Eline
Regie: Hugo Van Laere, Vlaamse producent: Marmalade
Nationaliteit: BE – NL, fictie
 
Façades

Regie: Kaat Beels & Nathalie Basteyns, Vlaamse producent: deMENSEN
Nationaliteit: BE, fictie
 
Harvie and the Magic Museum
Regie: Martin Kotik, Inna Evlannikova, Vlaamse coproducent: Grid Animation
Nationaliteit: CZ – RU –  FR – BE; animatie
 
Heinz
Regie: Piet Kroon, Vlaamse coproducent: Fabrique Fantastique
Nationaliteit: NL – BE, animatie
 
H.I.T.
Regie: Mathias Temmermans, Vlaamse producent: Zodiak Belgium
Nationaliteit: BE, fictie
 
I Kill Giants
Regie: Anders Walter, Belgische coproducent: Umedia Production Services
Nationaliteit: BE – GB – IE, fictie
 
The Mute
Regie: Bartek Konopka, Vlaamse coproducent: Earlybirds Films
Nationaliteit: PL – BE, fictie
 
Occupied II
Regie: Erik Skjoldbjaerg, Vlaamse coproducent: Lunanime
Nationaliteit: NO – BE, fictie
 
Rattrapage

Regie: Tristan Séguéla, Belgische coproducent: Umedia Production Services
Nationaliteit: FR – BE, fictie
 
Vele Hemels
Regie: Jan Matthys, Vlaamse producent: Caviar Antwerp
Nationaliteit: BE – NL, fictie
 
Naast de directe Vlaamse audiovisuele uitgaven die voor het Screen Flanders Fonds in aanmerking komen, genereerden deze audiovisuele producties ook indirecte uitgaven waaronder horeca, vervoerskosten, financiële kosten etc. De impact van de investeringen door het fonds beperken zich dus niet alleen tot de audiovisuele sector.
 
Het gemiddelde steunbedrag per audiovisueel project over de 102 projecten heen bedraagt 213.333 EUR. De overgrote meerderheid van de ondersteunde producties zijn fictie- (70%) en animatiespeelfilms (12%). Het Fonds ondersteunt daarnaast ook fictiereeksen (8%), animatiereeksen (7%) en documentairefilms (3%).
 
Screen Flanders richt zich in hoofdzaak op internationale coproducties die in Vlaanderen op locatie draaien of een beroep doen op Vlaamse crew en faciliteiten voor de productie en/of postproductie van hun project. Zo heeft Vlaanderen de afgelopen jaren zijn steentje bijgedragen aan producties van internationaal gerenommeerde filmmakers als Wolfgang Becker (Me & Kaminski), Bille August (55 Steps), Terence Davies (A Quiet Passion), Peter Greenaway (Eisenstein in Guanajuato), Kathrine Windfeld (The Team), Cristiano Bortone (Coffee), Jaco Van Dormael (Le tout nouveau testament), Mike Van Diem (De Surprise) en Alex van Warmerdam (Schneider versus Bax).
Ook binnen het animatiegenre verleenden Vlaamse animatiestudio’s met de steun van het Fonds hun medewerking aan internationale producties als Jack and the Cuckoo-clock Heart, Astérix: The Mansion of the Gods, Oops Noah Is GonePhantom Boy en Richard the Stork.
 
Binnen de lijst met ondersteunde projecten vinden we ook een brede waaier producties van eigen bodem terug, gaande van Vlaamse publieksfilms als Kampioen zijn blijft plezant!Safety First - The MovieBowling Balls en Wat mannen willen tot internationaal geselecteerde en gelauwerde producties als Belgicad’Ardennen en Le Ciel Flamand.