Terug naar archief

Screen Flanders met drie coproducties in Toronto

22/08/2017

De door het Screen Flanders economisch fonds ondersteunde coproductie I Kill Giants van de Deense regisseur en Oscar-winnaar Anders Walter (9 MeterHelium) gaat in wereldpremière op het Toronto International Film Festival (TIFF, van 7 tot 17 september). Dat maakte het festival zojuist bekend. De door Umedia geproduceerde film maakt er deel uit van het Discovery programma van TIFF Kids. Andere door Screen Flanders ondersteunde coproducties in Toronto zijn Michaël R. Roskams Le fidèle en 55 Steps van Bille August.

Courtesy of XYZ FilmsI Kill Giants is het speelfilmdebuut van de Deense regisseur Anders Walter, die in 2014 met zijn kortfilm Helium de Academy Award® for Best Live Action Short Film in de wacht sleepte. Gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse comic van Joe Kelly en Ken Niimura, brengt I Kill Giants het meeslepende verhaal van een jonge rebelse tiener die het zowel tegen echte als denkbeeldige demonen moet opnemen, en dit op het moment dat haar hele wereld op instorten staat.
 
De jonge Madison Wolfe (True DetectiveJoy), wordt in de film bijgestaan door o.m. Zoe Saldana, bekend van grote Amerikaanse blockbusters als AvatarStar Trek en Guardians of the Galaxy. Achter de schermen vinden we ook Vlaams talent terug, waaronder line producer Bart Eycken en departementshoofden Hans Reynaerts (grip), Johan Maertens (geluid), Charlotte Willems en Charlotte Goethals (kostuums), Evie Hamels (make-up) en Eric De Wulf (SFX). Naast de AED Studios in Lint, waar 11 draaidagen plaatsvonden, werd ook een beroep gedaan op Vlaamse facilitaire bedrijven voor het aanleveren van camera-, licht- en gripmateriaal.
 
I Kill Giants is een Umedia productie (SubmergenceWhat Happened to Monday), in samenwerking met 1492 Pictures / Ocean Blue Entertainment van regisseur en producent Chris Columbus (Home AloneMrs. DoubtfireHarry Potter and the Sorcerer's Stone), Kim Magnusson, Kyle Franke, Man of Action Entertainment en XYZ Films. De film werd ondersteund door Ingenious en gefinancierd door Umedia.
 
Naast I Kill Giants zal ook de derde speelfilm van de Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam (RundskopThe Drop) in het Special Presentations-luik van het festival worden vertoond. In deze romantische neo-noir brengt hij Matthias Schoenaerts en de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (La Vie d'Adèle) samen in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het beruchte Belgische gangstermilieu.
 
Le fidèle is een productie van Savage Film (RundskopD'Ardennen), in coproductie met Eyeworks, Frakas Productions, de tv-zender RTBF, het Franse Stone Angels en Nederlandse Kaap Holland Film BV en Submarine. Kinepolis Film Distribution (KFD) brengt Le fidèle bij ons in nationale release op 4 oktober. 
 
Tot slot is ook de Vlaamse coproductie 55 Steps van Oscar- en Gouden Palm-winnaar Bille August (Les MisérablesThe Best IntentionsPelle The Conqueror) voor het festival geselecteerd. De film zal in wereldpremière aan het publiek worden voorgesteld tijdens een galavertoning in de Roy Thomson Hall.
 
In deze Duits-Vlaamse coproductie is de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh (The Broken Circle BreakdownThe Zookeeper’s Wife) te zien aan de zijde van o.m. Hilary Swank (Boys Don’t Cry, Million Dollar Baby) en Helena Bonham Carter (SuffragetteThe King's Speech), die de hoofdrollen voor hun rekening nemen. Voor het scenario baseerde Mark Bruce Rosin zich op de buitengewone vriendschap tussen Colette Hughes en Eleanor Riese, die eind de jaren 1980 in de VS streden voor de rechten van psychiatrische patiënten.
 
55 Steps is een productie van het Duitse Elsani Film in coproductie met MMC Movies Köln en het Vlaamse Potemkino Port. De internationale sales worden beheerd door Sony Pictures Worldwide Acquisitions.

Het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters en Minister van Cultuur Gatz, investeerde in alle bovenvermelde producties. Le fidèle kon daarnaast ook rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz.

Still I Kill Giants - Courtesy of XYZ Films