Terug naar archief

Screen Flanders investeert 1,5 miljoen EUR in zeven audiovisuele producties

28/06/2016

Screen Flanders investeert een totaal van 1.515.000 EUR in zeven nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. De lijst met goedgekeurde projecten omvat een evenwichtige mix van internationale coproducties met Vlaanderen en speelfilms van Vlaams gevestigd regietalent. Zo kunnen onder meer 55 Steps van de Deense regisseur Bille August met Hilary Swank en Helena Bonham Carter op steun van het fonds rekenen net als Le Fidèle van Michaël R. Roskam. Tegenover de investering van 1,5 miljoen EUR staat dat de projecten samen voor minstens 8,76 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven zullen realiseren in het Vlaamse Gewest.  
 
Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 EUR terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.
 
De aankondiging door de minister gebeurde in het kader van de eerste oproep van 2016. In deze ronde, die op 4 maart afliep, werd een totaal van 1.515.000 EUR toegekend aan zeven projecten. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen 110.000 EUR en 400.000 EUR. Alles samen zullen de zeven ondersteunde producties 8,76 miljoen EUR spenderen in het Vlaamse Gewest. Dat betekent dat elke door het fonds geïnvesteerde euro zo’n 5,78 EUR aan Vlaamse audiovisuele uitgaven genereert en dat louter voor specifieke audiovisuele uitgaven. Daarnaast zijn er nog een reeks andere niet-specifieke audiovisuele kosten, zoals bv. horeca, financiële kosten, vervoerskosten, enz. die niet in aanmerking komen voor Screen Flanders, maar eveneens in Vlaanderen gebeuren.
 
Binnen de lijst met goedgekeurde projecten vinden we een gevarieerde mix van zowel Vlaamse als internationale coproducties met Vlaanderen terug. Zo kan de nieuwe speelfilm van de Deense regisseur Bille August met Hilary Swank en Helena Bonham Carter in de hoofdrol op steun van het fonds rekenen net als de Duits-Oostenrijkse-Belgische coproductie Heksje Lilly Kerstspecial en de autobiografische animatiespeelfilm Funan van Denis Bo over het Rode Khmer regime in Cambodja in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Daarnaast kent Screen Flanders ook steun toe aan nieuwe speelfilmprojecten van Vlaams gevestigd regietalent waaronder Le Fidèle van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de hoofdrol en de actiekomedie Pippa van Marc Punt. Het fonds ondersteunt daarnaast ook twee literaire verfilmingen: Sprakeloos, naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye, in regie van Hilde Van Mieghem en Het Tweede Gelaat, dat het sluitstuk vormt van de Vincke en Verstuyft filmtrilogie naar de romans van Jef Geeraerts en geregisseerd zal worden door Jan Verheyen.
 
Hieronder kan u de lijst raadplegen met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd zijn (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre):
 
55 Steps          
Regie: Bille August – Vlaamse coproducent: Potemkino Port           
Nationaliteit: BE – DE; fictie
 
Funan
  
Regie: Denis Do – Vlaamse coproducent: Lunanime            
Nationaliteit: FR – LU – BE; animatie
 
Heksje Lilly Kerstspecial         
Regie: Florian Baxmeyer – Vlaamse coproducent: Potemkino Port
Nationaliteit: DE – AU – BE; fictie
 
Pippa     
Regie: Marc Punt – Vlaamse producent: Independent Productions 
Nationaliteit: BE; fictie
 
Le Fidèle (The Racer and the Jailbird)
Regie: Michaël R. Roskam – Vlaamse producent: Savage Film
Nationaliteit: BE – FR; fictie
 
Sprakeloos      
Regie: Hilde Van Mieghem – Vlaamse producent: Caviar Antwerp  
Nationaliteit: BE; fictie
 
Het Tweede Gelaat     
Regie: Jan Verheyen – Vlaamse producent: Eyeworks       
Nationaliteit: BE – NL; fictie
 
De Screen Flanders maatregel valt onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie, Philippe Muyters, in samenspraak met de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz. Het budget van deze economische maatregel wordt ter beschikking gesteld en beheerd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Voor bijstand bij de beoordeling van de dossiers, de communicatie en promotie van de maatregel doet het Agentschap een beroep op het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).