Terug naar archief

Screen Flanders investeert 1,45 miljoen EUR in negen audiovisuele producties

17/03/2017

Screen Flanders investeert een totaal van 1.450.000 EUR in een selectie van negen nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Binnen de lijst met goedgekeurde projecten vinden we zowel internationale fictiereeksen en speelfilms als producties van eigen bodem terug. Zo kunnen onder meer de Zweeds-Belgische crimireeks Hassel en de nieuwe speelfilm Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah op de steun van het fonds rekenen net als The Angel Makers van de Britse regisseur Jon Amiel met Mad Men ster Christina Hendricks en Emily Watson in de hoofdrollen. Tegenover de investering van 1,45 miljoen EUR staat dat de projecten samen voor minstens 9,4 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven zullen realiseren in het Vlaamse Gewest.

De aankondiging door de minister gebeurde in het kader van de derde oproep van 2016. In deze ronde, die op 9 december 2016 afliep, werd een totaal van 1.450.000 EUR toegekend aan negen projecten. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen 75.000 EUR en 380.000 EUR. Alles samen zullen de negen ondersteunde producties 9,4 miljoen EUR spenderen in het Vlaamse Gewest. Dat betekent dat elke door het fonds geïnvesteerde euro zo’n 6,49 EUR aan Vlaamse audiovisuele uitgaven genereert en dat louter voor specifieke audiovisuele uitgaven. Daarnaast zijn er nog een reeks andere niet-specifieke audiovisuele kosten, zoals bv. horeca, financiële kosten, vervoerskosten, enz. die niet in aanmerking komen voor Screen Flanders, maar eveneens in Vlaanderen gebeuren.

Binnen de lijst met goedgekeurde projecten vinden we diverse internationale coproducties terug. Zo kan The Angel Makers van de Britse regisseur Jon Amiel, met actrices Christina Hendricks en Emily Watson in de hoofdrollen op steun van het fonds rekenen, net als de Zweeds-Belgische crimireeks Hassel in regie van Amir Chamdin en Eshref Reybrouck. Ook de Duits-Belgische coproductie Electric Girl van Ziska Riemann en de Nederlands-Belgische fictiereeksen Grenslanders en Fenix wisten de jury te overtuigen. Het Screen Flanders fonds investeerde binnen deze oproep ook in producties van eigen bodem waaronder de nieuwe speelfilm Patser van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, de jeugdfilm Rosie & Moussa van Dorothée van den Berghe en Niet Schieten van Stijn Coninx, gebaseerd op het gelijknamig boek over de terreurdaden van de Bende van Nijvel. Het autobiografische speelfilmdebuut Coureur van Kenneth Mercken sluit de lijst af.

Hieronder kan u de lijst raadplegen met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre):

The Angel Makers      
Regie: Jon Amiel        
Belgische coproducent: Umedia Production Services
Nationaliteit: UK – BE, fictie

Coureur          
Regie: Kenneth Mercken       
Vlaamse producent: CZAR TV
Nationaliteit: BE – IT – NL, fictie

Electric Girl     
Regie: Ziska Riemann
Vlaamse coproducent: A Private View           
Nationaliteit: DE – BE, fictie

Fenix
Regie: Shariff Korver  
Vlaamse coproducent: A Private View           
Nationaliteit: NL – BE, fictie  

Grenslanders  
Regie: Erik de Bruyn
Vlaamse coproducent: Eyeworks Film & TV Drama               
Nationaliteit: NL – BE, fictie

Hassel
Regie: Amir Chamdin, Eshref Reybrouck       
Vlaamse coproducent: Lunanime      
Nationaliteit: SE – BE, fictie

Niet Schieten  
Regie: Stijn Coninx     
Vlaamse producent: Eyeworks Film & TV Drama
Nationaliteit: BE – NL, fictie

Patser 
Regie: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Vlaamse producent: A Team Productions      
Nationaliteit: BE – NL, fictie

Rosie & Moussa         
Regie: Dorothée van den Berghe      
Vlaamse producent: Caviar Antwerp
Nationaliteit: BE – NL, fictie