Terug naar archief

Screen Flanders investeert 1,4 miljoen EUR in zeven audiovisuele producties

13/06/2017

Screen Flanders investeert een totaal van 1,4 miljoen EUR in een selectie van zeven nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Binnen deze oproep wordt er opnieuw geopteerd voor een evenwichtige mix van internationale coproducties en projecten van eigen bodem. Zo kunnen o.a. het tweede seizoen van de internationale crimireeks The Team en de Duits-Belgische coproductie Brechts Dreigroschenfilm op steun van het fonds rekenen, net als de animatiereeks Vos en Haas en de Vlaamse jeugdfilm Helden boven alles. De investering van 1,4 miljoen EUR zal in totaal ruim 9,32 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest genereren.

De aankondiging door de minister gebeurde in het kader van de eerste oproep van 2017. In deze ronde, die op 3 maart 2017 afliep, werd een totaal van 1,4 miljoen EUR toegekend aan zeven projecten. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen 60.000 EUR en 400.000 EUR.
 
De zeven ondersteunde producties spenderen samen 9,32 miljoen EUR in het Vlaams Gewest. Dat betekent dat elke door het fonds geïnvesteerde euro zo’n 6,66 EUR aan Vlaamse uitgaven genereert en dat louter voor specifieke audiovisuele uitgaven. Dit is de hoogste economische hefboom sinds de lancering van het fonds in 2012. Wat hier niet wordt in verrekend zijn een reeks niet-specifieke audiovisuele kosten, zoals bv. horeca, financiële kosten, vervoerskosten, enz. die niet in aanmerking komen voor Screen Flanders, maar eveneens in Vlaanderen gebeuren.
 
Op de lijst van goedgekeurde projecten treffen we een brede waaier aan diverse internationale coproducties aan. Zo wordt het tweede seizoen van de internationale crimireeks The Team met onder meer Lynn Van Royen (Beau Séjour) in één van de hoofdrollen door het fonds ondersteund. Net als de historische saga Redbad over de legendarische Middeleeuwse koning van Friesland en zijn strijd tegen het Christendom. Ook de Duits-Belgische coproductie Brechts Dreigroschenfilm, gebaseerd op de beroemde opera van de Duitse schrijver en de Frans-Belgische coproductie A Blue Bird in My Heart (aka The Dishwasher) met Roland Moller, Lola Le Lann en Veerle Baetens in de hoofdrollen konden op de steun van het fonds rekenen.
 
Het Screen Flanders fonds investeerde in deze oproep ook opnieuw in een reeks producties van eigen bodem waaronder het speelfilmdebuut van regisseur Maarten Moerkerke (Verborgen verlangen), de Vlaamse jeugdfilm Helden boven alles en de animatiereeks Vos en Haas, naar de gelauwerde jeugdboeken van Sylvia Vanden Heede met illustraties van Thé Tjong-Khing.
 
Hieronder kan u de lijst raadplegen met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre):
 
A Blue Bird in My Heart (aka The Dishwasher)
Regie: Jérémie Guez
Belgische coproducent: Umedia Production Services
Nationaliteit: FR – BE, fictie

Brechts Dreigroschenfilm
Regie: Joachim Lang
Belgische coproducent: Velvet Films
Nationaliteit: DE – BE, fictie
 
Helden boven alles
Regie: Geerard Van de Walle
Vlaamse producent: Hotel Hungaria
Nationaliteit: BE, fictie
 
Redbad 
Regie: Roel Reiné
Vlaamse coproducent: Bulletproof Cupid
Nationaliteit: NL – BE, fictie
 
The Team 2
Regie: Kasper Gaardsoe
Vlaamse coproducent: Lunanime
Nationaliteit: DE – DK – BE, fictie
 
Verborgen verlangen
Regie: Maarten Moerkerke
Vlaamse producent: Menuet
Nationaliteit: BE, fictie
 
Vos & Haas
Regie: Tom Van Gestel, Mascha Halberstad
Vlaamse producent: Walking The Dog
Nationaliteit: BE – NL – LU, animatie