Terug naar archief

Screen Flanders investeert 1.985.000 EUR in 10 nieuwe producties

04/06/2018

Het Screen Flanders Economisch Fonds investeert 1.985.000 EUR in 10 nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Zo kunnen onder meer de actiethriller Spider in the Web met Monica Bellucci en Ben Kingsley in de hoofdrol op steun van het fonds rekenen, net als de BBC-reeks Baptiste, de Duitse jeugdfilm Immenhof en de animatiereeks The Ogglies. Ook producties van eigen bodem wisten de jury te overtuigen, met name nieuwe speelfilmprojecten van Jan Verheyen (De Collega’s 2.0), Stijn Coninx (Sinterklaas en de wekkergek), Tim Mielants (De Patrick) en Sven Huybrechts (U-235). De investering van 1,985 miljoen EUR door het fonds zal in totaal ruim 16,6 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest genereren. Hiermee bereikt het fonds een economische hefboom van 8,37 per geïnvesteerde euro, een stijging met 11,5% ten opzichte van 2017. 

De aankondiging van de minister gebeurde binnen het kader van de eerste oproep van 2018. Binnen deze oproep, die op 9 maart 2018 afliep, werd een totaal van 1.985.000 EUR toegekend aan 10 projecten, en dit zowel aan internationale coproducties als producties van eigen bodem. Per project varieert de steun tussen de 390.000 EUR en 85.000 EUR.
 
De BBC-reeks Baptiste, een spin-off van de dramareeksen The Missing I en II met Tcheky Karyo in de hoofdrol, wist de Screen Flanders-jury te overtuigen, net als de speelfilm Spider in the Web van de Israëlische regisseur Eran Riklis (The Syrian BrideEtz Limon). In deze actiethriller, die voor een groot stuk in Antwerpen op locatie werd gedraaid, waagt een Mossad-agent op rust (vertolkt door Ben Kingsley) zich aan een allerlaatste missie. Ook de Iers-Belgisch-Luxemburgse coproductie The Domestique, die een persoonlijke blik achter de schermen geeft van de beruchte “Tour Du Dopage” van 1998 en het muzikale drama 10 Songs for Charity in regie van de Nederlandse Karin Junger (Bolletjes blues!, Sexy Money) krijgen de steun van het fonds.

Screen Flanders kent ook steun toe aan twee jeugdprojecten, gebaseerd op succesvolle Duitse IP’s. Zo geeft de speelfilm Immenhof een moderne herinterpretatie van de bekende Duitse Immenhof-franchise uit de jaren 50 en 70. Ook gebaseerd op een Duitse jeudgboekenreeks is de animatiereeks The Ogglies in regie van de Duitse regisseur Toby Genkel (BeestenbootRikkie de ooievaar).

De lijst met ondersteunde producties telt naast internationale coproducties ook vier producties van eigen bodem. Zo investeert het fonds in de tweede Sinterklaasfilm van Stijn Coninx Sinterklaas en de wekkergek en de nieuwe speelfilm van Jan Verheyen De Collega’s 2.0. In deze herwerking van de bekende televisiereeks vinden we o.m. Ben Segers, Steve Geerts, Veerle Dobbelaere en Eva van der Gucht in de cast terug. Ook De Patrick, het speelfilmdebuut van Tim Mielants (bekend van internationale reeksen als Peaky Blinders en Legion) wordt ondersteund, net als de Vlaamse actiefilm U-235 in regie van Sven Huybrechts en geproduceerd door Patser-producenten a team productions.
 
Hieronder de volledige lijst met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd:

10 Songs for Charity
Regie: Karin Junger
Vlaamse (co)producent: Minds Meet
Fictie
NL-BE  
 
Baptiste (The Missing 3)
Regie: Börkur Sigthorsson e.a.
Vlaamse (co)producent: Czar Film & TV
Fictie
UK-BE
 
De Collega's 2.0
Regie: Jan Verheyen
Vlaamse hoofdproducent: Fobic Films
Fictie
BE
 
De Patrick
Regie: Tim Mielants
Vlaamse hoofdproducent: Savage Film
Fictie
BE-NL
 
The Domestique
Regie: Kieron J. Walsh
Vlaamse (co)producent: Caviar Antwerp
Fictie
IE-BE-LU
 
Immenhof
Regie: Sharon von Wietersheim
Vlaamse (co)producent: Potemkino Port
Fictie
DE-BE
 
The Ogglies
Regie: Toby Genkel
Vlaamse (co)producent: Grid Animation
Animatiereeks
DE-BE
 
Sinterklaas en de wekkergek
Regie: Stijn Coninx
Vlaamse producent: Sylvester TV
Fictie
BE
 
Spider in the Web
Regie: Eran Riklis      
Vlaamse (co)producent: Ciné Cri de Coeur
Fictie
IL-BE-PT-NL
 
U-235 
Regie: Sven Huybrechts
Vlaamse hoofdproducent: a team productions
Fictie
BE-NL-MT
 
Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 EUR terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.