Terug naar archief

Screen Flanders investeert €1 miljoen in vijf audiovisuele producties

09/03/2016

Screen Flanders investeert een totaal van €1.000.000 in vijf nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. De lijst met goedgekeurde projecten omvat internationale coproducties met Vlaanderen, zoals het vervolg op de succesvolle BBC reeks The Missing en de Iron Sky sequel The Coming Race, naast eerste speelfilms van Vlaams regietalent. Tegenover de investering van €1 miljoen staat dat de projecten samen voor minstens €5,4 miljoen aan audiovisuele uitgaven zullen realiseren in het Vlaamse Gewest.  

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot €400.000 terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Voorwaarde hierbij is o.a. dat zij minimum €250.000 investeren in het Vlaamse Gewest en het culturele patrimonium van Vlaanderen verrijken. Voor elke euro steun moet minstens 1 euro in het Vlaamse Gewest aan audiovisuele uitgaven worden besteed. De maximale steun per project bedraagt €400.000.

De aankondiging door de minister gebeurde in het kader van de derde oproep van 2015. In deze ronde, die op 11 december afliep, werd een totaal van €1.000.000 toegekend aan vijf projecten. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen €60.000 en €375.000. Alles samen zullen de vijf ondersteunde producties €5,4 miljoen spenderen in het Vlaamse Gewest. Dat betekent dat elke door het fonds geïnvesteerde euro zo’n 5,43 euro aan Vlaamse audiovisuele uitgaven genereert en dat louter voor specifieke audiovisuele uitgaven. Daarnaast zijn er nog een reeks andere niet-specifieke audiovisuele kosten, zoals bv. horeca, financiële kosten, vervoerskosten, enz. die niet in aanmerking komen voor Screen Flanders, maar eveneens in Vlaanderen gebeuren.

Binnen de derde oproep van 2015 werd een gevarieerde mix van zowel Vlaamse als internationale coproducties met Vlaanderen gesteund. Zo kan de BBC reeks The Missing II naar een scenario Harry en Jack Williams en met Tcheky Karyo in de hoofdrol opnieuw op steun van het fonds rekenen, net als de in Vlaanderen gedraaide satirische sciencefictionfilm Iron Sky: The Coming Race van de Finse regisseur Timo Vuorensola. Daarnaast werden ook een reeks speelfilmdebuten van Vlaams regietalent ondersteund waaronder Zagros van Sahim Omar Kalifa, Tonic Immobility van Nathalie Teirlinck met onder meer Evelyne Brochu in de hoofdrol en Allemaal Familie van Dries Vos.

Hieronder kan u de lijst raadplegen met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd zijn (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre):

Allemaal Familie
Regie: Dries Vos – Vlaamse producent: Marmalade Films
Nationaliteit: BE – NL; fictie     

Iron Sky: The Coming Race
Regie: Timo Vuorensola – Vlaamse coproducent: Potemkino
Nationaliteit: FI – DE – BE; fictie          
 
The Missing II
Regie: Ben Chanan – Vlaamse coproducent: Czar TV
Nationaliteit: UK – BE; fictie
 
Tonic Immobility
Regie: Nathalie Teirlinck – Vlaamse producent: Savage Film
Nationaliteit: BE – NL – DK

Zagros
Regie: Sahim Omar Kalifa – Vlaamse producent: A Private View
Nationaliteit: BE – NL