Terug naar archief

Screen Flanders Economisch Fonds sluit recordjaar af

06/03/2018

Het Screen Flanders Economisch Fonds investeert 995.000 EUR in zeven nieuwe projecten. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Onder de gesteunde projecten vinden we een gevarieerde mix aan Vlaamse en internationale animatie- en fictieprojecten terug. Zo kunnen de Vlaamse animatieprojecten Ridder Muis en het op de Urbanusstrips gebaseerde Goudheidswaanzin op de steun van het fonds rekenen. Net zoals de Zweeds-Belgische crimireeks Stockholm Requiem, Fredrika Bergman en de zombiefilm Yummy van A Team Productions, de producenten achter Patser. De investering van 995.000 EUR zal in totaal 8.737.996 EUR aan in aanmerking komende uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest. Het fonds sluit hiermee zijn 2017 line-up af met een recordbedrag van 34.610.081 EUR aan Vlaamse in aanmerking komende uitgaven en een gemiddelde economische hefboom van 7,70. Dit is een stijging van maar liefst 24,29% ten opzichte van 2016.

De aankondiging van de minister gebeurde binnen het kader van de derde en laatste oproep van 2017. Binnen deze oproep, die op 1 december 2017 afliep, werd een totaal van 995.000 EUR toegekend aan zeven projecten. Per project varieert de steun tussen de 400.000 EUR en 45.000 EUR.
 
Maar liefst vier animatieprojecten, waaronder drie majoritair Vlaamse wisten de Screen Flanders jury te overtuigen. Zo kunnen onder meer de animatiereeksen Three Little Ninjas Delivery Service en Ridder Muis, naar de bekende boekenreeks van Dirk Nielandt en Marjolein Pottie, op de steun van het fonds rekenen, net als de animatiespeelfilm Goudheidswaanzin, gebaseerd op het universum van de Urbanusstrips. Het laatste animatieproject binnen de rij is de internationale coproductie Latte and the Magic Waterstone, gecoproduceerd voor Vlaanderen door het Gentse Grid Animation.
 
Het fonds investeerde ook in drie fictieprojecten waaronder de Fins-Belgische crimireeks Bullets, in regie van Antti J. Jokinen en de Zweeds-Belgische coproductie Stockholm Requiem, Fredrika Bergman naar de populaire misdaadromans van Kristina Ohlsson.
 
Tot slot ondersteunde het fonds ook de low-budget zombiespeelfilm Yummy, in regie van Lars Damoiseaux en geproduceerd door A Team Productions, waarvan momenteel box office hit Patser in de zalen loopt.
 
In 2017 investeerde het Screen Flanders Economisch Fonds 4.495.000 EUR in 24 projecten. Al deze projecten spendeerden een recordbedrag van 34.610.081 EUR aan in aanmerking komende uitgaven in het Vlaamse Gewest. Goed voor een gemiddelde economische hefboom van 7,70 per geïnvesteerde euro. Wat hier niet wordt in verrekend zijn een reeks niet-specifieke audiovisuele kosten, zoals bv. horeca, financiële kosten, vervoerskosten, enz. die niet in aanmerking komen voor Screen Flanders, maar eveneens in Vlaanderen gebeuren.
 
Hieronder kan u de lijst raadplegen met projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd (titel, regisseur, Vlaamse (co)producent, nationaliteit - genre):
 
Bullets
Regisseur: Antti J. Jokinen
Vlaamse coproducent: Lunanime
FI – BE, fictie
 
Goudheidswaanzin
Regisseurs: Erik Verkerk, Joost Van den Bosch
Vlaamse producent: Eyeworks Film & TV Drama
BE – NL, animatiespeelfilm
 
Latte and the Magic Waterstone
Regisseurs: Regina Welker, Nina Wels
Vlaamse coproducent: Grid Animation
DE – US – FR – BE, animatiespeelfilm
 
Ridder Muis
Regisseur: Tom Van Gestel
Vlaamse producent: Fabrique Fantastique
BE – DE – IE, animatiereeks
 
Stockholm Requiem, Fredrika Bergman
Regisseurs: Karin Fahlen, Lisa Ohlin
Vlaamse coproducent: Lunanime
SE – BE, fictie
 
Three Little Ninjas Delivery Service
Regisseur: Kim Claeys
Vlaamse producent: Creative Conspiracy
BE – FR – UK, animatiereeks
 
Yummy
Regisseur: Lars Damoiseaux
Vlaamse producent: A Team Productions
BE – NL, fictie