Terug naar archief

Opnames nieuw BBC drama Les Misérables gepland in België

11/01/2018

Na The White Queen en The Missing I en II mag ons land opnieuw een Vlaamse coproductie met de BBC verwelkomen. De opnames van de historische dramareeks Les Misérables in regie van Tom Shankland (The Missing IHouse of Cards) zullen 100 draaidagen in beslag nemen op diverse locaties in België. Czar Film & TV coproduceert de reeks voor Vlaanderen met de steun van Screen Flanders en de Belgische Tax Shelter.

Het scenario van Victor Hugo’s adaptatie is van de hand van Andrew Davies (House of Cards en Bridget Jones's Diary). De hoofdrollen zijn weggelegd voor Dominic West (The Square) als Jean Valjean en David Oyelowo (Selma) als Javert. Beide acteurs zijn eveneens executive producers van de reeks. Ze worden bijgestaan door Lily Collins (Mirror Mirror) in de rol van Fantine. Voor de productie zal eveneens een beroep worden gedaan op Vlaams talent zowel voor als achter de camera. 

 Met een opvallende relevantie voor vandaag, getuigt Les Misérables van de strijd van de Franse onderklasse en hoe ver ze moeten gaan om te overleven. De zesdelige adaptatie van Hugo's levenswerk zal de levendige personages en spectaculaire beelden maar vooral het aangrijpende en toegankelijke verhaal, authentiek tot leven brengen. 

 "Na The White Queen en beide seizoenen van The Missing is dit ondertussen al de vierde samenwerking tussen CZAR Film & TV en de BBC. De interessante combinatie van economische fondsen zoals Screen Flanders en Screen Brussels met de Belgische tax shelter maatregel maakt het nog steeds mogelijk om zo'n prestigieuze dramareeksen naar België te halen. We kijken er erg naar uit om na The Missing weer met regisseur Tom Shankland samen te werken en natuurlijk ook met de gekozen A-list cast zoals West en Oyelowo." aldus producer Eurydice Gysel. 

Les Misérables kwam mede tot stand met steun van het Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz en BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor een deel van de financiering via de Belgische Tax Shelter.