Terug naar archief

My First Highway, King of the Belgians en Phantom Boy naar Valladolid

21/10/2016

Zowel Kevin Meuls speelfilmdebuut My First Highway als King of the Belgians, de nieuwe speelfilm van Peter Brosens en Jessica Woodworth, is uitgenodigd voor het Internationaal Filmfestival van Valladolid. Beide films kunnen er in de prijzen vallen in respectievelijk de Meeting Point Competitie en de Officiële Competitie. Daarnaast sleepte ook de met Vlaanderen gecoproduceerde animatiefilm Phantom Boy een selectie voor het festival in de wacht.

Kevin Meuls My First Highway maakt in Valladolid deel uit van het competitieve luik Meeting Point, een programma eerste en tweede speelfilms die speciale aandacht verdienen omwille van hun onderwerp of stijl. Voor zijn speelfilmdebuut verfilmde Meul het verhaal van de 16-jarige Benjamin die zich tijdens de jaarlijkse familievakantie in een gevaarlijk avontuur laat meeslepen door het meisje waarop hij verliefd is.

De film maakt kans op één van de drie Meeting Point awards, waaronder die voor Beste Speelfilm ter waarde van 15.000 EUR. Bovendien speelt My First Highway ook in competitie binnen Seminci Joven, een nevensectie films gericht naar een tienerpubliek. De stemmen van het jonge publiek bepalen daarbij de winnaars.

Daarnaast maakt King of the Belgians zijn opwachting in de Officiële Competitie van Valladolid. De road movie van Peter Brosens en Jessica Woodworth - waarin de Koning der Belgen zichzelf ontdekt tijdens een odyssee doorheen de Balkan – breit daarmee een vervolg aan zijn festivalcarrière die in september op het Filmfestival van Venetië aanving. King of the Belgians neemt het in Valladolid op tegen 17 andere speelfilms die in de running zijn voor onder meer de Golden Spike voor Beste Speelfilm, de hoofdprijs van het festival die de Spaanse distributeur van de bekroonde film voorziet van 60.000 EUR extra budget om de film in de zalen te brengen.

Tot slot staat ook Phantom Boy op het programma in Valladolid. Deze animatiefilm van Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol over de 11-jarige Leo die buiten zijn eigen lichaam kan treden, maakt er deel uit van Miniminci, een verzameling films voor 7- tot 12-jarigen. Vlaamse coproducent is Annemie Degryse van Lunanime.

My First Highway is een productie van Fobic Films; distributeur Paradiso Filmed Entertainment brengt de film later bij ons in de zalen. Bo Films produceerde King of the Belgians dat op 30 november uitkomt in Vlaanderen en Brussel, gevolgd door een Waalse release op 21 december.

Alle geselecteerde films konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in deze films.