Terug naar archief

Le Ciel Flamand, Layla M. en A Quiet Passion geselecteerd voor Toronto

23/08/2016

Le Ciel Flamand, de tweede speelfilm van Peter Monsaert, krijgt zijn wereldpremière op het prestigieuze Toronto International Film Festival (TIFF, 8-18 september). Eveneens geselecteerd zijn de met Vlaanderen gecoproduceerde producties Layla M. van Mijke de Jong en de historische biopic A Quiet Passion van de Britse regisseur Terence Davies.

Het competitieve TIFF Discovery-programma brengt een selectie wereldfilms van opkomend regietalent dat volgens TIFF in de gaten moet worden gehouden. Na Offline dat op tal van internationale filmfestivals in de prijzen viel, is Le Ciel Flamand de tweede speelfilm op het conto van regisseur-scenarist Peter Monsaert. Deze keer zoomt hij in op de levens van Monique en haar dochter Sylvie die samen een baanbordeel uitbaten. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma, maar mag er nooit binnen. Een dramatische gebeurtenis zet de familiale banden danig onder druk.

Wim Willaert, Sara Vertongen, Esra Vandenbussche en ingrid De Vos vertolken de hoofdrollen in dit drama. David Williamson tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage.

De film, die na Toronto zijn Europese première krijgt binnen het competitieve New Directors luik van het Internationaal Filmfestival van San Sebastian (16-24 september), komt bij ons op 16 november in de zalen. Distributeur is Lumière. Le Ciel Flamand is een productie van Annemie Degryse voor het Gentse productiehuis Lunanime.

Het programma van het festival omvat daarnaast ook twee Screen Flanders ondersteunde coproducties met Vlaanderen terug.

Binnen het Platform-luik staat Layla M. geprogrammeerd, een verhaal van Mijke de Jong over een 18-jarig Nederlands meisje van Marokkaanse afkomst die aansluiting zoekt bij extremistische moslims. Ze komt zo in aanraking met een wereld die haar idealen aanvankelijk voedt, maar haar uiteindelijk voor een hartverscheurende keuze zal plaatsen. Dirk Impens van Menuet (BelgicaThe Broken Circle Breakdown) coproduceerde de film voor Vlaanderen.  

Onder de Masters vinden we Terence Davies’ A Quiet Passion met Cynthia Nixon in de hoofdrol terug. A Quiet Passion brengt het verhaal van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson, een rebelse en onafhankelijke vrouw die haar tijd sterk vooruit was en wiens krachtige maar tegelijkertijd ook verheven poëzie pas na haar dood ontdekt en gewaardeerd werd. Eerder raakte ook bekend dat de film te zien zal zijn in het competitieve Zabaltegi-Tabakaleri programma van het Internationaal Filmfestival van San Sebastián. A Quiet Passion is een productie van het Britse Hurricane Films van Roy Boulter en Sol Papadopoulos. Peter De Maegd van Potemkino coproduceerde de film voor Vlaanderen.

Het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz investeerde in Le Ciel Flamand, Layla M. en A Quiet Passion. Le Ciel Flamand en Layla M. konden daarnaast ook rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.