Terug naar archief

Everybody Happy in première in Montréal

09/08/2016

Everybody Happy, de nieuwe speelfilm van Nic Balthazar, beleeft eind augustus zijn wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal (25 augustus – 5 september). De film wordt er in de hoofdcompetitie vertoond. 

Voor Nic Balthazar wordt het een blij weerzien met Montréal. In 2007 sleepte zijn speelfilmdebuut Ben X er zowel de Grand Prix des Amériques, de Publieksprijs en de Prijs van de Oecumenische Jury in de wacht. Met Everybody Happy is Balthazar ondertussen aan zijn derde speelfilm toe, een parabel over hoe we allen op de rand kunnen komen te staan. Centrale figuur is Ralph Hartman, een succesvolle stand-upcomedian die het moeilijk heeft. Hij wordt achtervolgd door het negatieve mannetje in zijn hoofd, terwijl hij zichzelf staande moet zien te houden tijdens een vermoeiende comedy tournee. Gelukkig is er Laura Maris die zijn probleem lijkt te herkennen.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor onder meer Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Josse De Pauw. De cast bestaat verder uit Jeroen Leenders, Rik Verheye, Leen Dendievel, Kamal Kharmach en Veerle Malschaert.

De film krijgt in Montréal zijn wereldpremière binnen de sectie World Competition. Na Ben X vielen daar de voorbije jaren ook films als Adem, Hasta la vista en Het vonnis in de prijzen. Bij ons opent Everybody Happy op 9 september het Filmfestival Oostende, waarna de film op 28 september in de Belgische zalen komt via distributeur KFD. 

Het Wereldfilmfestival van Montréal viert dit jaar zijn 40e verjaardag en rijkt voor de gelegenheid een recordbedrag van 1 miljoen dollar aan prijzengeld uit onder de films in competitie. Zo maakt Everybody Happy als onderdeel van de Wereldcompetitie onder meer kans op de hoofdprijs van $250.000, terwijl de prijzen in de Competitie voor Eerste Films respectievelijk $110.000, $50.000 en $40.000 bedragen.

Peter Bouckaert produceerde Everybody Happy voor Eyeworks Film & TV Drama. De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz.