Terug naar archief

Cargo van Gilles Coulier in competitie op London Film Festival

31/08/2017

Cargo, het speelfilmdebuut van Bevergem-regisseur Gilles Coulier, is geselecteerd voor de First Features Competition van het prestigieuze London Film Festival (4-15 oktober). Naast Cargo staat ook de speelfilm Le Fidèle van Michaël R. Roskam op het programma in Londen.

Cargo is het speelfilmdebuut van VAF Wildcardlaureaat Gilles Coulier, regisseur van de succesreeks Bevergem (2015) en de voor Cannes geselecteerde korte films Mont Blanc (2012) en IJsland (2010). Cargo vertelt het ruwe verhaal van een Oostendse vissersfamilie die tot de rand van de afgrond wordt gedreven. De hoofdrollen zijn voor Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele. Op 8 september opent Cargo het Filmfestival Oostende en op 13 september komt de film in de Belgische zalen. Cargo werd eerder geselecteerd voor de New Directors-competitie van het filmfestival van San Sebastián. Op het London Film Festival dingt de film mee naar een Sutherland Trophy, de hoofdprijs in de First Features Competition.

Le Fidèle, de derde speelfilm van Michaël R. Roskam, wordt eveneens in Londen vertoond, als onderdeel van het Love-programma. Dit donkere liefdesdrama met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de hoofdrollen werd zopas gekozen als officiële Belgische inzending voor de Oscars®. Le Fidèle gaat begin september in wereldpremière in Venetië en wordt nadien ook vertoond in Toronto. In Londen en Toronto wordt Le Fidèle geprogrammeerd onder de Engelse titel Racer and the Jailbird.

Het London Film Festival wordt sinds 1953 jaarlijks georganiseerd door het British Film Institute (BFI). De 61ste editie vindt plaats van 4 tot 15 oktober 2017. Op het programma staan meer dan 300 speelfilms, documentaires en kortfilms uit een vijftigtal landen.

Cargo en Le Fidèle kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters en Minister van Cultuur Sven Gatz, in beide films.