Terug naar archief

Broer uitgenodigd voor Cinequest

02/02/2016

Geoffrey Enthovens nieuwste speelfilm Broer zal zijn Noord-Amerikaanse première beleven op het Cinequest Film Festival (1-13 maart) in de buurt van Silicon Valley, Californië.

In Broer vertelt Geoffrey Enthoven het verhaal van Mark Lebeer, een voormalig hoteluitbater die totaal onverwacht een uitnodiging ontvangt van de knappe, steenrijke Ierse Grace om hun oude liefdesaffaire van 20 jaar geleden nieuw leven in te blazen. Het bericht is echter niet voor hem bedoeld, maar voor zijn broer Michel die destijds het ouderlijk hotel om zeep heeft geholpen en daarna vertrokken is met Marks vrouw. Opgestookt door zijn geldzuchtige buurman Ronnie, besluit Mark zich uit te geven voor zijn broer en zo de vroegere familiale ‘rekeningen’ te vereffenen. Wanneer Mark en Ronnie in Ierland toekomen, blijkt dat Grace er zelf ook een duistere agenda op nahoudt…

Naast Koen De Bouw, zien we o.a. Koen De Graeve, Titus De Voogdt, Udo Kier en Alison Doody. Pierre De Clercq schreef het scenario, de montage is van Dieter Diependaele en de muziek van Steve Willaert. Gerd Schelfout tekende voor de fotografie. Producent is Mariano Vanhoof voor Fobic Films (Voor wat hoort wat, Hasta la vista). Broer loopt sinds 20 januari in de zalen, verdeeld door KFD, en staat na ruim één speelweek op een vijfde plaats in de Belgische box office.

Het is niet de eerste keer dat Geoffrey Enthoven te gast is tijdens Cinequest. Vorig jaar kreeg ook Halfweg er zijn Noord-Amerikaanse première, in 2012 won Hasta la vista er de Prijs voor Beste Komische Speelfilm terwijl ook Meisjes er in 2010 gepresenteerd werd. Dat jaar won Lost Persons Area van Caroline Strubbe er de Prijs voor Beste Debuut. Andere Vlaamse films die de afgelopen jaren op Cinequest stonden zijn onder meer Plan Bart, Trouw met mij, Offline, Allez, Eddy!, Welcome Home, Mixed Kebab, 22 mei, Adem en En waar de sterre bleef stille staan.

Broer kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in de film.