Terug naar archief

Brabançonne en Le tout nouveau testament richting DC

31/03/2016

Vincent Bals muzikale romantische komedie Brabançonne is geselecteerd voor Filmfest DC, het Internationaal Filmfestival van Washington (14-24 april). Brabançonne wordt er uitgelicht als één van de komische highlights van het festival. Op het programma staat verder ook het met Vlaanderen gecoproduceerde Le tout nouveau testament van Jaco van Dormael.

Brabançonne wordt samen met zeven andere speelfilms uitgelicht in een speciaal programma ‘The Lighter Side’ dat aan de hand van een selectie internationale komedies toont hoe humor een manier kan zijn om een cultuur beter te begrijpen. 

Vincent Bal schetst in Brabançonne het verhaal van twee harmonieën, het Vlaamse Sint-Cecilia en het Waalse En Avant, die allebei geselecteerd zijn voor de grote Europese finale. Wanneer de solist van Sint-Cecilia dood neervalt op het podium heeft Elke, dochter van dirigent Jozef, een idee om de eer alsnog te redden: de fantastische trompettist Hugues weghalen bij de Walen. De film mocht eerder al het Wereldfilmfestival van Montreal en dat van Arras afsluiten.

Verder op het programma vinden we ook Le tout nouveau testament van Jaco Van Dormael terug. Le tout nouveau testament is het surreële verhaal van God die in Brussel woont en een klootzak is. Zijn dochter is het beu en post de sterfdata van de wereldbevolking op het internet.

Brabançonne werd geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks (Het vonnis, Marina). De Vlaamse coproducent van Le tout nouveau testament is Frank Van Passel voor Caviar (Black, Terug naar morgen).

Brabançonne en Le tout nouveau testament konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en Vlaams minister van Cultuur Gatz, investeerde ook in beide films.