Terug naar archief

Belgica en Galloping Mind naar Karlovy Vary

23/06/2016

De Screen Flanders ondersteunde speelfilms Belgica en Galloping Mind zijn beiden geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary (1-9 juli). Belgica zal er te zien zijn binnen de Officiële selectie van het festival. Daarnaast zal regisseur Felix van Groeningen tijdens het festival ook een reeks workshops geven aan jong filmtalent als Master van het Future Frames initiatief.

De regisseur van onder meer The Broken Circle Breakdown, De helaasheid der dingen en Dagen zonder lief geeft niet enkel een masterclass over Belgica, maar zal ook zijn uitgebreide expertise als filmmaker delen met de 10 jonge regisseurs die in Karlovy Vary uitgenodigd zijn voor Future Frames. Tijdens dit tweedaagse programma maken zij intensief kennis met de aanwezige media en filmprofessionals en worden hun kortfilms voorgesteld aan het festivalpubliek.

Belgica maakt begin juli ook zijn opwachting op het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary. Van Groeningen, die de film persoonlijk zal inleiden, is een graag geziene gast op het Tsjechische festival. In 2010 werd De helaasheid der dingen er vertoond, terwijl hij er in 2013 te gast was met The Broken Circle Breakdown als onderdeel van Variety’s Top 10 Euro Directors to Watch.

Ook geselecteerd is Galloping Mind, een film van Wim Vandekeybus over een tweeling die bij de geboorte gescheiden wordt. Twaalf jaar laten kruisen hun wegen opnieuw en starten ze een bewogen ontdekkingsreis naar hun roots én hun onafhankelijkheid. De film maakt deel uit van het programma Another View, een selectie van de meest opmerkelijke hedendaagse films.

Menuet (Café Derby, The Broken Circle Breakdown) produceerde Belgica; Galloping Mind en is een productie van Savage Film (D’Ardennen, Rundskop). Beide films kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz.