Terug naar archief

A Quiet Passion in wereldpremière op Berlinale

20/01/2016

A Quiet Passion, de nieuwe speelfilm van de Britse regisseur Terence Davies (The House of Mirth, Sunset Song, Of Time and the City) die vorig jaar grotendeels bij ons werd gedraaid, gaat in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn (11-21 februari). Dit als onderdeel van het Berlinale Special programma. In de hoofdrollen zien we Cynthia Nixon (Sex and the City), Jennifer Ehle (Fifty Shades of Grey) en Keith Carradine (Fargo). A Quiet Passion is een productie van het Britse Hurricane Films van Roy Boulter en Sol Papadopoulos. Peter De Maegd van Potemkino coproduceerde de film voor Vlaanderen. Hij kon daarbij rekenen op een investering van Screen Flanders.

A Quiet Passion brengt het verhaal van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson, een rebelse en onafhankelijke vrouw die haar tijd sterk vooruit was en wiens krachtige maar tegelijkertijd ook verheven poëzie pas na haar dood ontdekt en gewaardeerd werd. De Britse regisseur Terence Davies schreef het scenario en is met A Quiet Passion aan zijn achtste speelfilm toe.

Cynthia Nixon, bekend van haar rol in de HBO televie- en speelfilmreeks Sex and the City, kruipt in de huid van Emiliy Dickinson en wordt bijgestaan door o.m. Jennifer Ehle (Vinnie Dickinson) en Keith Carradine (Edward Dickinson). In de cast treffen we ook Vlaams talent aan waaronder sopraan en actrice Noémie Schellens, Sara Louise Vertongen (Binnenstebuiten, Het Goddelijke Monster), Maurice Cassiers (De Ridder, Flikken Gent) en Simone Milsdochter (Deadline 25/5).

Achter de schermen werd ook beroep gedaan op Vlaamse Head of Departments met o.m. production designer Merijn Sep, art director Toon Mariën, key grip Bo Molderez, gaffer Dieter Van der Eecken en sound mixer Johan Maertens. De Vlaamse facilitaire bedrijven LITES, SPOTS Unlimited, Bulletproof Cupid en Cine-qua-non stonden in voor het technische materiaal voor de opnames en Galaxy Studios uit Mol nam de post-productie van het geluid voor zijn rekening. De Vlaamse opnames van A Quiet Passion namen in totaal 26 draaidagen in beslag. Naast opnames in de AED Studios in Lint werd ook op locatie gedraaid in Kapellen en in de Gentse Minardschouwburg.

A Quiet Passion is geselecteerd binnen het Berlinale Special program, een onderdeel van het Officiële Programma waar werk van hedendaagse filmmakers, biopics en buitengewone formats in worden voorgesteld. De film zal tijdens een galapremière in het Friedrichstadt-Palast worden voorgesteld aan het grote publiek.

De speelfilm is een productie van het Britste Hurricane Films in coproductie met het Vlaamse productiehuis Potemkino van Peter De Maegd (Welp, Eisenstein in Guanajuato, Moonwalkers en Iron Sky: The Coming Race).

A Quiet Passion kon rekenen op steun van de federale tax shelter en het Screen Flanders economisch fonds, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Still © A Quiet Passion, 2015